"Icre" de Fasole Boabe (Icre False)

Video reteta |        

Rating: 5 (Voturi: 1)

Timp de Pregatire:
           10 minute
Timp de Gatire:
           0 minute
Timp Total:
           10 minute
Numar Portii:
           5-6
Reteta de “icre” de fasole este simpla, gustoasa si potrivita in perioada postului, ca multe alte retete cu fasole. Reteta este veche si se regasea pe toate mesele festive, mai ales in Moldova. Denumirea este putin derutanta, cum adica icre false si ce legatura are fasolea boabe cu salata de icre?

De fapt, este vorba despre un pate de fasole asemanator cu fasolea frecata sau batuta, dar in acelasi timp diferit. Aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Luata la bani marunti, pasta de fasole nu contine usturoi si nici ceapa calita cu suc de rosii si boia deasupra, cum facem la fasolea sleita. In schimb, fasolea este frecata cu ulei, se pune zeama de lamaie si, optional, ceapa ca la salata de icre. Probabil de aici si denumirea, practic este o crema de fasole boabe tartinabila, un aperitiv de post simplu si bun.

Mie mi se par mai apropiate ca textura de clasica fasole batuta, dar gustul icrelor de fasole boabe este total diferit de fasolea facaluita. Mai rau v-am bagat in ceata, dar sigur ati prins ideea. Ambele sunt aperitive cu fasole de post, in ambele cazuri folosim fasole batuta (mai demult, fasolea se zdrobea cu facaletu, de aici denumirea) si apoi, in ambele retete fasolea este frecata, adaugand treptat lichid. De aici incepe diferenta, icrele de fasole cu ceapa sau fara (dupa gust) se freaca cu ulei si se adauga zeama de lamaie.

Una peste alta, pasta de fasole de post va va salva de multe ori cand nu mai stiti ce sa gatiti sau ce sa luati la pachet. Daca aveti fasolea gata fiarta, icrele de fasole sunt gata in 10 minute. O bunatate! O mancare de post, ieftina, fara fandoseli, potrivita si pentru cei care cauta o reteta vegetariana sau au ales un stil de viata vegan. Nu va mai tin de vorba, caci deja m-am lungit prea mult. Va mai spun doar ca, daca inca nu ati incercat acest pate vegetal de fasole de casa, sau cum vreti voi sa-i ziceti, nu stiti ce ati pierdut! Sa va fie de folos!

INGREDIENTE:

500 gr de fasole boabe fiarta
zeama de la o jumatate de lamaie
100-120 ml de ulei
sare
piper proaspat macinat
2 fire de ceapa verde sau o ceapa uscata mica (optional)

SFATURI:
1. Puteti folosi atat fasole boabe fiarta alba, cat si fasole rosie, evident vor avea alta culoare.

2. In mod normal, pentru reteta de icre de fasole, boabele se fierb, fara legume. Dar nu e deloc gresit daca puneti la fiert si ceva radacinoase, vor da un gust mai bun si mai intens pastei de fasole. Cat se fierbe e greu de spus, pentru ca depinde de fasole.

3. Cum se fierbe fasolea? Inainte de a o fierbe, puneti fasolea la inmuiat in apa rece si o lasati cam 12 ore. Timp in care ii schimbati apa de 2 ori, punand mereu apa rece si proaspata.
Apoi scurgeti ultima apa si o puneti la fiert in apa rece intr-o oala incapatoare. O lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Dupa ce incepe sa fiarba, adunam spuma care se formeaza deasupra si o lasam sa clocoteasca 10 minute. Repetam procedura de inca doua ori, astfel fasolea devine mai usor digerabila, dar fara sa punem bicarbonat. Cand schimbam ultima apa, punem si un praf de sare, pentru gust.

4. Putem sa congelam fasolea boabe fiarta? Da, mie chiar imi este mai usor sa fierb o cantitate mai mare. O scurg, o las sa se raceasca, apoi o pun in pungi sau in caserole, pe care notez data si cantitatea. Daca o folositi pentru mancare de fasole, o puneti asa congelata in oala si o mai fierbeti cateva minute. Pentru pasta de fasole, aceasta trebuie insa lasata sa se decongeleze lent in frigider.

5. Pastrare fasole fiarta. O data fiarta, fasolea boabe se pastreaza in frigider, intr-o caserola inchisa ermetic, pana la 3 zile, sau in congelator cateva luni bune.

6. Pe de alta parte, puteti sa folositi fasole boabe la conserva, dar cititi eticheta inainte si verificati ca acestea contin doar apa, sare si fasole (fara conservanti).

7. Uleiul - puteti sa folositi ulei de floarea soarelui, ulei de masline sau de dovleac. Daca folositi ulei de dovleac, atunci icrele de fasole vor fi mai inchise la culoare.

8. Ce mai putem adauga in icrele de fasole? Mai puteti pune un ardei copt rosu, cateva rosii uscate sau un morcov fiert.

9. Ceapa este optionala. Daca va place salata de icre cu ceapa, atunci adaugati in pasta de fasole si partea alba de la 2 fire de ceapa verde sau o ceapa mica uscata, tocata marunt.

10. Putem sa facem fasolea batuta cu ceapa si usturoi? Sigur ca puteti adauga in crema de fasole si usturoi zdrobit, totul depinde de gustul vostru.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregatire fasole batuta.
Tocam marunt 2 fire de ceapa verde sau o ceapa mica uscata, asta daca vreti sa faceti icre de fasole cu ceapa. Punem separat partea alba de cea verde.
Punem boabele de fasole fiarta, bine scurse, intr-un castron si le pasam cu un blender.
Cand avem o pasta de fasole fina, adaugam o lingura cu zeama de lamaie.
Omogenizam cateva secunde, ceea ce face ca fasolea sa se deschida usor la culoare.

2. Pregatire salata aperitiv de post de fasole frecata cu ceapa.

Adaugam 100-120 ml de ulei, putin cate putin, in timp ce amestecam continuu cu un tel, exact ca la icre.
Dupa incorporarea uleiului, condimentam cu sare si piper proaspat macinat.
Adaugam ceapa verde sau ceapa uscata, optional.
Omogenizam bine, gustam si condimentam cu sare si piper proaspat macinat, dupa gust.
Eu am mai pus si putina zeama de lamaie, pasta de fasole trebuie sa fie usor acrisoara, precum salata de icre.
Punem crema de fasole acoperita in frigider macar o ora, ca sa se imprieteneasca aromele.

3. Servire si pastrare.
Inainte de servire, presaram icrele de fasole cu frunze de ceapa verde tocate, ceapa uscata tocata marunt sau felii de lamaie.
Le servim intinse pe paine proaspata sau prajita, in lipii ca pe shaorma cu cateva bastonase de legume proaspete, pe biscuiti sarati, in tortila. Merge de minune cu salata, rosii, castraveti, ardei, masline, gogosari sau castraveti in otet, muraturi, puteti umple rosii sau ardei gras cu ele sau pot fi garnitura langa friptura.
In orice combinatie, icrele de fasole sunt o gustare de post buna si hranitoare, excelente la orice masa a zilei.
Se pastreaza in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, 4-5 zile. Pe masura ce sta la frigider, pasta de fasole se mai intareste putin.

SFATURI:

1. Cum se “bate” fasolea? Puteti sa folositi un blender de mana, un robot, o puteti da prin masina de tocat sau puteti pasa fasolea fiarta pur si simplu cu o presa de cartofi. La fel de bine, puteti pune fasolea fiarta intr-o strecuratoare, asezata deasupra unui castron. Nu o puneti pe toata deodata, ci putina cate putina, apoi cu o lingura de lemn, zdrobiti boabele, apasand cu nadejde, in acest fel eliminam si coaja de la boabe, iar pateul de post de fasole va fi mai cremos.

2. Nu puneti toata zeama de lamaie de la inceput, ca sa puteti regla mai apoi gustul.

3. Se poate folosi si mai mult ulei, pentru ca, adaugat cate putin, fasolea il va absorbi pe tot. Eu am pus 100 ml, mi s-a parut suficient pentru ca icrele false sa nu fie excesiv de grase si sa aiba consistenta care ne place.

4. Icrele de fasole formeaza destul de rapid o pojghita uscata, la suprafata. Ca sa evitam asta, le stropim cu o lingura de ulei.

Aceasta este recomandarea Reteta Video pentru "Icre" de Fasole Boabe (Icre False, Pasta de Fasole, Crema de Fasole).
POFTA BUNA!

 

 

Comentarii

Scrie un comentariu

"Icre" de Fasole Boabe (Icre False)

Dati un share pe:

Retete similare

Tocanita de Praz cu Orez
Vezi rapid
MARTI 24.02.2015 - 18:15
Cuscus cu legume
Vezi rapid
JOI 06.06.2013 - 20:26
Pateu de Conopida
Vezi rapid
MARTI 21.10.2014 - 18:34
Ciuperci Umplute de Post cu Legume
Vezi rapid
JOI 10.03.2022 - 13:07
Pasta de Ardei Copti cu Nuci
Vezi rapid
JOI 25.08.2022 - 12:37